دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل روز یک‌شنبه ۲۶ فروردین تایید کرد که جمهوری اسلامی در حمله خود به اسرائیل، بیش از ۳۰۰ پهپاد، موشک کروز و بالستیک را به خاک این کشور پرتاب کرده است.

حمله بی‌سابقه به اسرائیل به‌عنوان قلمرو متحد کلیدی آمریکا اگرچه پیش‌بینی می‌شد اما بی‌سابقه بود.

برخلاف اظهار نظر مقام‌های نظامی جمهوری اسلامی که مدعی شدند این حمله «به تمام اهداف خود دست یافته است»، سخنگوی ارتش اسرائیل گزارش داد ۹۹ درصد از تهدیدات، از سوی سامانه پدافند هوایی رهگیری شد و تاثیری ناچیز بر جای گذاشت.

ایران در حمله به اسرائیل از ۱۷۰ پهپاد، ۱۲۰ موشک بالستیک و ۳۰ موشک کروز استفاده کرد

تهران، نیمه‌شب ۲۵ فروردین آغاز حملاتش را به اسرائیل تایید کرد. ساعتی پیش از آن خبرها درباره ارسال موجی از پهپادها به سوی اسرائیل از فاصله هزار و ۲۰۰ کیلومتری منتشر شد.

ساعت‌ها طول می‌کشد تا یک پهپاد شاهد-۱۳۶ ایران با حداکثر سرعت ۱۸۵ کیلومتر در ساعت، این مسافت را بپیماید. موضوعی که نشان می‌دهد اسرائیل چندین ساعت قبل از رسیدن پهپادها، هشدار آن را دریافت کرده بود.

شاهد-۱۳۶

به گفته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، موشک‌های کروز و بالستیک تقریبا یک ساعت بعد از پهپادها شلیک شدند.

از گنبد آهنین اسرائیل معمولا به‌عنوان دفاع اولیه این کشور در برابر موشک‌ها و راکت‌ها یاد می‌شود اما، سپر دفاعی اسرائیل در واقع از پنج لایه تشکیل شده که گنبد آهنین تنها یک لایه آن است.

اسرائیل در تدارک مقابله با چنین حمله‌ای طی ۱۵ سال گذشته سیستم و توانایی دفاع هوایی خود را توسعه داده است.

لایه نخست و بیرونی، یک سامانه پدافند لیزری با نام «پرتو آهنین» است که پرتابه‌ها را با ستونی از نور لیزر از بین می‌برد.

این لایه برای هدف قرار دادن موشک‌های کوتاه‌برد و گلوله‌های توپخانه‌ای استفاده می‌شود و نقاط کور گنبد آهنین را پوشش می‌دهد. با این‌ حال به گفته ارتش اسرائیل، این سامانه هنوز عملیاتی نشده است.

در لایه دوم، «گنبد آهنین» معروف اسرائیل قرار دارد که می‌تواند موشک‌های شلیک شده را شناسایی و ردیابی کند، نقطه برخورد آن‌ها را تخمین بزند و در نهایت، موشک‌های رهگیری را برای خنثی کردن آنها پرتاب کند.

گنبد آهنین دارای نرخ موفقیت نزدیک به ۹۶ درصد است؛ به این معنی که می‌تواند بیشتر تهدیدهای وارده را رهگیری کند اما از هر ۱۰۰ موشک، ممکن است چهار مورد آن به خاک اسرائیل برخورد کند.

«فلاخن داوود» (دیویدز اسلینگ)، لایه دیگری از سپر دفاعی اسرائیل است که از روی داستان مبارزه قهرمان اسرائیلی به نام داوود با جالوت نام‌گذاری شده است.

این لایه سوم می‌تواند تهدیدهایی مانند پهپادها، هواپیماها، موشک‌های برد متوسط تا دور، موشک‌های بالستیک و کروز را با بردهای ۴۰ تا ۳۰۰ کیلومتر هدف قرار دهد.

فلاخن داوود این توانایی را دارد که تنها از یک نقطه و یک مکان، تمام اسرائیل را به‌طور گسترده پوشش دهد.

این سیستم روز ۲۱ مهر ۱۴۰۲ توانست در عملیاتی موفق، موشک عیاش-۲۵۰ حماس را با موفقیت رهگیری کند.

ارتش اسرائیل گفت نیروهایش همراه با متحدان خود تمام ۱۷۰ پهپاد و ۳۰ موشک کروز شلیک شده از سوی جمهوری اسلامی را در خارج از مرزهای این کشور با موفقیت رهگیری و منهدم کردند.

آن‌ها همچنین با موفقیت اکثر ۱۲۰ موشک بالستیکی را که وارد حریم هوایی اسرائیل شدند، با استفاده از سامانه دفاع هوایی دوربرد پیکان (Arrow) رهگیری کردند.

سامانه‌های پیکان-۲ و پیکان-۳ که بالاترین رده‌های پدافند هوایی چندلایه اسرائیل به حساب می‌آیند، برای ردیابی و انهدام موشک‌ها و راکت‌هایی تا برد دو هزار و ۴۰۰ کیلومتر با هم همکاری می‌کنند.

دومین عامل مهم در محدود کردن آثار حمله جمهوری اسلامی، حمایت متحدان اسرائیل بود.

جت‌های جنگنده آمریکا، بریتانیا، فرانسه و اردن برای تقویت قابلیت‌های رهگیری به کار گرفته شدند.

فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، روز دوشنبه ۲۷ فروردین اعلام کرد نیروهای ایالات متحده بیش از ۸۰ پهپاد تهاجمی یک‌طرفه را سرنگون کردند که برابر با ۴۷ درصد از مجموع پهپادهای شلیک شده از سوی جمهوری اسلامی بود.

عملیات شامگاه شنبه، اولین حمله مستقیم از داخل خاک ایران به سوی اسرائیل بود و توانست تمرکزها را از جنگ غزه به‌سوی جمهوری اسلامی منحرف کند.

این حمله جامعه جهانی را در حمایت از اسرائیل و در عین‌ حال محکوم ساختن جمهوری اسلامی، متحد کرد.

در حالی که مقام‌های سپاه پاسداران ادعا می‌کنند عملیاتشان به پایان رسیده است، اسرائیل تاکید دارد نبرد هنوز به پایان نرسیده است.

اسرائیل بر انتقام‌جویی از جمهوری اسلامی تاکید دارد اما حرکت بعدی‌اش هنوز مشخص و روشن نیست.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها