از جزییات کشته شدن هنیه در تهران چه می‌دانیم

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۰

اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس در حالی در تهران کشته شد که جزییات عملیات منجر به کشته شدن او علنی نشده و موقعیت مکانی که او آنجا کشته شده به طور دقیق مشخص نیست. با این حال شواهدی از نحوه کشته شدن او وجود دارد و برخی کارشناسان به سرنخ‌هایی درباره اجرای عملیات اشاره کرده‌اند.

سپاه پاسداران تا لحظه انتشار این گزارش دو اطلاعیه صادر کرده اما از بیان جزییات چگونگی کشته شدن هنیه خود‌داری کرده است.

دادستانی کل کشور هم به فعالان مجازی و رسانه‌ای اخطار داده تا از پرداختن به مسائلی که امنیت کشور را مخدوش می‌کند نپردازند.

زمان و مکان حمله

سپاه پاسداران در بیانیه‌ خود زمان حمله منجر به کشته شدن هنیه را دو نیمه‌شب اعلام کرد و نوشت او که در یکی از «اقامتگاه‌های ویژه جانبازان در شمال تهران» مستقر بود با «اصابت پرتابه‌ای از هوا» کشته شده است.

ساعاتی بعد شبکه المیادین لبنان در خبری نوشت موشکی که برای حمله به محل اقامت هنیه مورد استفاده قرار گرفته، از کشور دیگری شلیک شده است.

اقامتگاه ویژه جانبازان کجاست

جست‌وجو‌های آنلاین درباره اقامتگاه ویژه جانبازان در شمال تهران به جایی نمی‌رسد اما طبق اعلام برخی منابع غیر رسمی داخلی، اسماعیل هنیه در نزدیکی کاخ سعدآباد کشته شده است.

مجموعه سعدآباد با تقریبا ۶۰۰ متر طول و ۵۰۰ متر عرض، حدود ۳۰۰ هکتار مساحت دارد و سال‌هاست که جمهوری اسلامی از آن برای مراسم‌های مختلف دولتی استفاده می‌کند.

در برخی گزارش‌ها از اردوگاه بسیج الزهرا در شمال غربی این مجموعه به عنوان اقامت‌گاه هنیه یاد شده است.

در زمان ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و پیش از اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران ساختمانی برای پذیرایی از مهمانان ویژه در کاخ سعدآباد ساخته شد که ممکن است همان مکان اقامت هنیه بوده باشد.

ابعاد انفجار

به گفته منابع حماس، در ساختمانی که هدف حمله واقع شد، علاوه بر هنیه و محافظش، زیاد نخاله، رهبر جهاد اسلامی به همراه هیاتی از حماس حضور داشته‌اند اما تا این لحظه گزارشی از آسیب به این افراد منتشر نشده است.

برخی شاهدان محلی به شنیدن شدن صدای انفجار در منطقه سعد‌آباد در بامداد چهارشنبه اشاره کرده‌اند و رسانه تجارت‌آنلاین هم نوشته صدای انفجار «آنقدر شدید بوده که تمام دزدگیرهای ماشین‌ها به صدا درآمده و در تمام منطقه شمال تهران شنیده شده و دود و غبار انفجار منطقه را گرفته» است.

با توجه به این که تاکنون گزارشی درباره آسیب دیدگی دیگر ساکنان این ساختمان منتشر نشده می‌توان نتیجه گرفت که با وجود دقت بسیار بالا در انجام عملیات، قدرت و شدت انفجار محدود بوده است.

موشک یا پهپاد؟

هر چند در بیانیه سپاه پاسداران به «اصابت پرتابه‌ای از هوا» اشاره شده اما مبدا پرتاب همچنان نامشخص است.

مبدا پرتابه‌‌ای که از هوا به سمت هدف شلیک می‌شود هواپیمای جنگنده یا پهپاد‌های نظامی است.

هواپیماهای نظامی برای چنین شلیکی باید از آسمان کشورهای همسایه استفاده کنند. استفاده از آسمان کشورها برای چنین عملیاتی بدون کسب مجوز و انجام عملیات در نواحی مرزی امر ناممکنی نیست.

در حمله به پایگاه هوایی هشتم شکاری اصفهان مقام‌های آمریکایی تایید کردند که هواپیماهای اسرائیلی از بیرون از مرزهای ایران با سه موشک یکی از سایت‌های راداری پدافند هوایی حفاظت از تاسیسات هسته‌ای نطنز را هدف قرار دادند. اما مقام‌های ایرانی ریز پرنده‌های دشمن را عامل حادثه در این پایگاه نظامی اعلام کردند.

اسرائیل سابقه انجام عملیات پهپادی در خاک ایران را دارد.

روزنامه وال‌استریت ژورنال در بهمن ۱۴۰۱ اسرائیل را مسئول حمله پهپادی به یکی از مجتمع‌های کارگاهی وزارت دفاع در اصفهان و انفجار در مرکز مهمات سازی در این شهر معرفی کرد.

مقام‌های جمهوری اسلامی آن زمان حمله را «ناموفق» توصیف کردند و گفتند این حمله خسارت محدودی بر جای گذاشته است.

گمانه‌زنی‌ها

همزمان با نیمه‌شب در تهران و حدود دو ساعت قبل از مرگ هنیه، ریچارد گلدبرگ، مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در شبکه ایکس نوشت : «نیروی هوایی اسرائیل امشب برد خود را نشان می‌دهد»

او چند ساعت بعد در صبح روز چهارشنبه هم در اظهار نظر دیگری نوشت: «اگر بتوانید یک رادار در کنار یک سایت هسته ای بزنید، می‌توانید به خانه ای در تهران هم ضربه بزنید. آیت الله لخت است.»

اشاره او به حمله موشکی اسرائیل به یکی از سامانه‌های دفاعی جمهوری اسلامی در فروردین سال جاری در اصفهان است.

ارتش اسرائیل تاکنون از اظهار نظر در مورد گزارش کشته شدن هنیه خودداری کرده است.

سرگرد اندرو فاکس، محقق انجمن هنری جکسون و یک چترباز سابق بریتانیایی گفت که احتمال دارد این حمله با موشکی که از خارج از ایران پرتاب شده، انجام شده باشد.

به گفته او آسمان دریای خزر با توجه به فاصله اندک با تهران، گزینه مناسبی برای این عملیات است.

فاکس با اشاره به تجربیات خود با تاکید بر اینکه که این نوع موشک‌ها با فناوری لیزری دقیق هدایت می شوند، گفت:«سرباز روی زمین نشانگر لیزری را دقیقا به نقطه‌ای که می‌خواهد بزند نشانه می‌گیرد تا لیزر موشک را به نقطه برخورد هدایت کند.»

به گفته فاکس، اسرائیل موشک‌هایی دارد که از انرژی جنبشی حاصل از سرعت و وزن کلاهک برای انجام کشتار استفاده می‌کند.

این توضیح می‌دهد که چرا در برخی حملات موشکی افراد کمتری کشته می‌شوند و سر و صدای کمتری نسبت به کلاهک انفجاری تولید می‌شود.

رونن سولومون، تحلیلگر اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل به نزدیکی باکو و تل‌آویر و هم مرز مشترک آذربایجان با ایران اشاره کرد و گفت احتمال استفاده از آسمان این کشو با توجه به فاصله کم و استقرار تسلیحات اسرائیلی در آنجا برای این حمله زیاد است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

شاهد تاریخ - فصل سوم
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها