واکنش‌های متفاوت به سامانه جدید ارزی؛ فشار اقتصادی به مردم یا حذف رانت

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۲۵

همزمان با انتقادها از راه‌اندازی سامانه جدید ارز از سوی بانک مرکزی، برخی رسانه‌ها دلیل افزایش قیمت دلار را کاهش بی‌سابقه صادرات نفت ایران به چین دانسته‌اند.

برخی از مقام‌های سابق و فعالان اقتصادی، راه‌اندازی سامانه جدید بانک مرکزی با عنوان ارز تجاری را باعث از بین رفتن رانت و فساد دانسته‌اند اما برخی دیگر گفتند که آزادسازی نرخ ارز و حذف ارز نیمایی باعث فشار به مردم خواهد شد.

کمال سیدعلی، معاون ارزی اسبق بانک مرکزی، گفت که با چنین فرآیندی یک گام دیگر به تک نرخی شدن ارز نزدیک شده‌ایم.

بر اساس گزارش رسانه‌ها، پس از راه اندازی سامانه جدید بیشتر معاملات ارزی در یک سامانه جدید به نام سامانه ارز تجاری تخصیص داده خواهد شد، به‌طوری‌که قیمت ارزهای مورد معامله در این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد.

در مقابل خبرگزاری تسنیم در گزارشی نوشت که حذف سازوکار ارز نیمایی و پیاده‌سازی دلار توافقی با وجود افزایش بیش از ۵۰درصدی نرخ ارز رسمی از ابتدای سال، معیشت مردم را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.

این خبرگزاری نوشت که بیش از ۵۰ درصد واردات کشور وابسته به تامین ارز از سامانه نیماست.

محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه در دولت روحانی، نیز خطاب به دولت این پرسش را مطرح کرد که با وجود سه سال فشار تورم بالای ۴۰ درصدی به مردم (ناشی از همبستگی نرخ تورم با نرخ‌های ارز آزاد وترجیحی) چرا الویت مهار تورم در چنین شرایطی از دستور کار دولت خارج شده است؟

روزنامه دنیای اقتصاد نوشته بود که با انحلال سامانه نیما، صادرکنندگان محصولات معدنی می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ توافقی در مرکز مبادله ارز معامله کنند و این اقدام می‌تواند تاثیرات قابل توجهی بر عملکرد بخش معدن و صنایع معدنی داشته باشد.

با این حال کامران وکیل، کارشناس حوزه معدن و صنایع معدنی در مصاحبه با دنیای اقتصاد، گفت که این تغییر در کوتاه‌مدت به نفع صادرکنندگان خواهد بود اما در بلندمدت تاثیر چندانی نخواهد داشت.

همزمان با راه اندازی این سامانه افزایش قیمت دلار ادامه دارد و قیمت دلار در بازار آزاد ایران شنبه ۲۴ آذر برای اولین بار از ۷۵ هزار تومان عبور کرد.

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت که حجم صادرات نفت ایران به چین کاهش یافته است. در نتیجه با کاهش حجم درآمد‌های ارزی و بالا بودن سطح تقاضا بازار ارز به دنبال تعادل قیمتی جدید است.

خبرگزاری فارس در گزارش جدیدی از کاهش حجم صادرات نفت ایران به چین خبر داد. صادرات نفت‌خام و میعانات گازی ایران به چین در ماه نوامبر به ۱/۳۱ میلیون بشکه در روز رسیده که پایین‌ترین سطح در ۴ ماه گذشته به شمار می‌رود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها