رویترز گزارش داد که امارات متحده عربی با اسرائیل و ایالات متحده در مورد مشارکت در اداره موقت نوار غزه پس از جنگ کنونی مذاکره کرده است. این مشارکت تا زمانی صورت خواهد گرفت که تشکیلات خودگردان فلسطینی، با اصلاحاتی که انجام میدهد، بتواند مسئولیت را در نوار غزه بر عهده بگیرد.
بر اساس گزارش رویترز که سهشنبه ۱۸ دی منتشر شد، گفتوگوهای پشتپرده امارات با آمریکا و اسرائیل، شامل امکان نظارت موقت امارات و ایالات متحده همراه با سایر کشورها بر حکومت، امنیت و بازسازی غزه پس از عقبنشینی نظامیان اسرائیل از این منطقه بوده است.
این گزارش بر اساس گفتوگوی رویترز با دیپلماتهای خارجی و مقامات غربی تهیه و نام آنها اعلام نشده است.
امارات متحده عربی شریک امنیتی نزدیک ایالات متحده است و برخلاف اکثر دولتهای عربی، با اسرائیل نیز روابط دیپلماتیک دارد.
دیپلماتها و مقامات مطلع از این گفتوگوها به رویترز گفتند که این امر به این کشور خلیج فارس ابزاری برای تعامل با دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، میدهد.
این منابع که خواستند نامشان فاش نشود، افزودند که اسرائیل پس از بیش از یک سال جنگ، تمایلی به ترسیم برنامه خود برای غزه ندارد. این در حالی است که جامعه بینالمللی برای تدوین یک طرح قابل اجرا تلاش کرده است.
دیپلماتها و مقامات تاکید کردند که ایدههایی که از مذاکرات امارات متحده عربی به وجود آمده بود، فاقد جزئیات بوده و در یک برنامه رسمی، مکتوب و یا از سوی هیچ دولتی پذیرفته نشده است.
منابع گفتند که در گفتوگوهای پشت صحنه، ابوظبی از تشکیلات خودگردان فلسطینی «اصلاح شده» برای اداره غزه، کرانه باختری و بیت المقدس شرقی تحت یک کشور مستقل فلسطینی حمایت میکند؛ موضوعی که اسرائیل تاکنون علنا با آن مخالفت کرده است.
یک مقام امارات متحده عربی به رویترز گفت که این کشور در هیچ طرحی که شامل اصلاحات اساسی در تشکیلات خودگردان فلسطین، توانمندسازی آن و ایجاد یک نقشه راه معتبر به سوی دولت فلسطین نباشد، شرکت نخواهد کرد.
او افزود: «این عناصر - که در حال حاضر وجود ندارند - برای موفقیت هر طرحی پس از غزه ضروری است.»
تشکیلات خودگردان سه دهه پیش بر اساس توافقنامه اسلو میان اسرائیل و فلسطینیها، تاسیس شد و اختیارات محدودی در کرانه باختری و غزه به آن داده شد.
این تشکیلات همچنان در کرانه باختری که اسرائیل بر آن مسلط است، حکمرانی میکند اما نوار غزه در سال ۲۰۰۷ به دست حماس افتاد.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به رویترز گفت که با چندین شریک از جمله امارات در مورد گزینههای حکومتداری، امنیت و بازسازی مذاکراتی صورت گرفته و پیشنویسها، طرحها و ایدههای مختلفی از سوی شرکا ارائه شده است.
این سخنگو با خودداری از اظهارنظر بیشتر در مورد «مکالمات دیپلماتیک خصوصی» گفت: «اینها بحثهای مشورتی بوده که همچنان ادامه دارد، زیرا ما بهدنبال بهترین راه رو به جلو هستیم.»
دفتر نخست وزیری اسرائیل از اظهارنظر درباره این خبر خودداری کرد. تشکیلات خودگردان فلسطین نیز به سوالات رویترز پاسخی نداد.
علاوه بر اصلاح تشکیلات خودگردان، چهار تن از دیپلماتها و مقامات غربی گفتند که مقامات اماراتی استفاده از پیمانکاران نظامی خصوصی را بهعنوان بخشی از نیروهای حافظ صلح پس از جنگ در غزه پیشنهاد کردهاند.
اما دیپلماتها و مقامات غربی گفتند هرگونه استقرار چنین پیمانکارانی باعث ایجاد نگرانی در میان کشورهای غربی خواهد شد، زیرا پیمانکاران نظامی خصوصی که از سوی ایالات متحده و سایر دولتها استخدام شدهاند، با اتهامات شکنجه، نقض حقوق بشر و استفاده از زور بیش از حد، از جمله در عراق و افغانستان، مواجه شدهاند.
پس از ۱۵ ماه از جنگ غزه که بیشتر این منطقه را ویران کرده، انتظار میرود بازسازی غزه، از جمله نهادهای سیاسی آن، سالها طول بکشد و دهها میلیارد دلار هزینه داشته باشد.